Home > Despre

Despre

„Biblioteca digitală aradeană” este o platformă online de acces la resursele electronice ale Bibliotecii Județene "Alexandru D. Xenopol" Arad și are ca obiectiv general, arhivarea și punerea în circulație în mediul online a documentelor și resurselor electronice relevante pentru istoria, cultura și timpul prezent al județului și municipiului Arad.

Până la sfârșitul anului 2020, aici se vor putea accesa peste 50 de periodice arădene digitizate (însumând peste 400000 de pagini). Procesul de digitizare a fost inițiat în 2013 și continuă în prezent. Sunt cuprinse în acest proiect ziare și reviste locale de secol XIX, XX și XXI în limbile română, maghiară și germană.

Începând din 27 aprilie 2017 se pot accesa cotidienele Știrea (1933 - 1944) și Românul (1918), urmând ca până la sfârșitul anului 2017 să fie introdusă în sistem toată colecția Românul, iar în următorii trei ani, treptat, să fie introduse toate celelalte periodice digitizate.

Menționăm faptul că ziarul Știrea este partajat deja pe platforma Europeana, urmare a participării la proiectul LoCloud în 2015 și sperăm ca pe viitor și celelalte resurse existente pe platforma noastră să fie partajate pe Europeana.

De asemenea, dorim ca pe viitor colecțiile prezente pe platformă să se îmbogățescă cu alte tipuri de resurse precum, fotografii, vederi, hărți, înregistrari video etc.